Sy egna gardiner

När det kommer till gardiner finns det så klart mycket att välja mellan. Men det betyder inte att man kan hitta det man är ute efter. Att sy egna gardiner kan då vara det bästa alternativet.

Allt börjar förstås med att faktiskt hitta ett passande tyg. Titta runt i lämpliga butiker, både lokalt och på nätet. Vet man inte med några bra alternativ kan vi tipsa om butiken All Interiör.

För att veta hur mycket tyg som behövs måste man börja med att mäta höjden på fönsterkarmen. Tänk dock på att lägga till omkring en decimeter för att få rätt plats för gardinskenan eller gardinstången. Eller upp till taket om man hänger gardinerna så högt som möjligt.

Mät därefter bredden på fönstret. Behöver man även skaffa en gardinstång bör denna vara omkring en decimeter längre än detta mått. Och för att få en snygg veckning på gardinerna även när de är fördragna är det rekommenderat att köpa gardiner som är halvannan gång så bred som fönstret.

Innan sömnaden på börjas är det bra att tänka på mönsterpassningen. Använder man enfärgade gardiner kan man självfallet hoppa över detta steg. Det är bäst att vara riktig noga här så att inte mönstren hänger på olika höjd på de båda gardinerna.

Fålla helst gardinernas överkant först och häng upp dem på prov. Detta är det bästa sättet att ta reda på exakt hur mycket de behöver fållas upp nedtill. Kom bara ihåg att risken för lite krympning finns efter första tvätten om man använder tyg som bomull eller lin. Har man valt ett sådant material kan det vara ett bra alternativ att tvätta gardinerna innan man fållar upp nederdelen.

Klipp därefter bort stadkanterna och fålla upp långsidorna innan du fållar in upptill eller nedtill. Detta gör så att långsidorna inte drar ihop sig och gardinerna kommer att falla snyggare.