Vilket tyg ska du välja?

Precis som när du läser på lappen på de plagg du köper angående materialet bör du veta vilket tyg du använder när du syr kläder. Är det siden, sammet eller vad är det egentligen?

Bomull

Bomull är det vanligaste tyget i kläder och det är en ren naturprodukt. När du köper bomullstyg ska du helst se till att det kommer från ekologiska odlingar. Fördelen med materialet är att det tål hög värme och det är sällan man är allergisk mot bomull. Nackdelen är att det lätt skrynklar. Det finns olika sorters bomullskvaliteter, något som styrs av fiberlängden, som kan variera. Jeans, manchester och frotté är vanligtvis bomull, men har fått andra namn på grund av olika vävningstekniker.

Linne

Linne har mycket långa fibrer och är därför både slitstarkt och hållbart. Det har en vacker glans och tål både starkt ljus och hög värme. En blandning av bomull och linne ger egenskaper från både bomull och linne. Det bästa linet tillverkas i Hälsingland.
Ull från får har en lång rad positiva egenskaper. Det är varmt, lättarbetat, enkelt att färga och det är mjukt. Det är dessutom miljövänligt och har en lång livslängd. De negativa egenskaperna är att det är relativt dyrt och något svårt att tvätta eftersom det lätt krymper.

Viskos

Viskos är konstfiber som är utvunnet av naturmaterial såsom trämassa från gran. Viskos förekommer ofta i blandning med ull, lin eller bomull. Fördelarna med viskos är att de kläder som är tillverkade i materialet har ett fint fall, de skrynklar mindre än till exempel ren bomull och de är sköna att använda. Tyvärr tål tyget inte lika hård tvätt som bomull och plagget ska hanteras varsamt när det är vått.

Elastan

Elastan, eller lycra som det också kallas, är syntetfiber som är mycket elastiskt. Det kan användas i tygblandningar eller på egen hand. Eftersom det är så elastiskt är det ett vanligt material i underkläder och badkläder.

Kashmir

Kashmir är ull som kommer från getter i Asien. Det är mycket mjukt och lätt. Det är dessutom dyrt och används till exklusiva pullovrar, sjalar och kostymer. Det kan även vara blandat med ull från får.

Silke

Silke kommer från silkesfjärilarnas kokonger. Det spinns till garn som vävs till tyg och kallas sedan siden. Det värmer bra och är glansigt, men skrynklar lätt.

Polyester

Polyester är konstfiber som används i träningskläder, möbeltyger och mycket annat. Det kan också ingå i tygblandningar.

 

Nu har du fått en lite information om de olika tygerna, vi hoppas det ska göra det lättare för dig att välja rätt tyg till ditt nästa projekt.