Miljövänlig inredning – så lyckas du

Att tänka mer på miljön och omgivningen är något vi gör i allt större utsträckning idag. Och den som vill bidra mer till sådana satsningar kan även tänka på hur miljön påverkas av de val vi gör i heminredningen. Här kommer några tips för den intresserade.

Håll ögonen öppen efter miljömärkningar

Allt möjligt idag märks med miljöstämplar för att visa att de på något sätt bidrar till ett mer hållbart samhälle. Detta kan vara i allt från vilka material eller ingredienser som används för att skapa sakerna till själva tillverkningsprocessen går till. Även något så enkelt som vilken fog man använder när man kaklar kan ha betydelse.

Återanvänd när det är möjligt

Varje gång vi byter ut något i hemmet är det viktigt att tänka på vad som händer med sakerna vi gör oss av med. Att slänga bort mindre och försöka återanvända det vi redan har kan i slutändan vara ett av de mest effektiva sätten att skapa ett hållbart hem. Även om det bara slutar med att man återanvänder en del av materialen är det fortfarande mycket bättre än att kasta bort alltsammans.

Köp lokalproducerad inredning

Att köpa lokalt är inte bara att stödja sina lokala medmänniskor, utan minskar även behovet av långväga frakter. Vi har ju alla sett hur många lastbilar som dagligen är ute på vägarna idag. Vill man vara en anledning till varför detta antal sjunker är det värt att köpa det som produceras i ens närområde. Och det handlar förstås inte bara om just inredning utan allt man kan tänkas köpa.

Titta runt i secondhandbutiker

Ett annat miljösmart sätt att köpa sin inredning är att besöka secondhandbutiker i ens närhet. Det är också en källa för många möbler i lite äldre stil och är många gånger av ett gediget hantverk som redan från början tillverkades för att hålla länge.