Inredning – en blandning av allt

När du inreder ett rum behöver du tänka högt och lågt, hårt och mjukt. Det är något du tränar på och efter några försök börjar du se helhetsbilden av rummet och kan direkt se vad som saknas för att det ska vara fullkomligt.

Hårt och mjukt

Fundera på vilka hård och mjuka material du ska använda i rummet. Hårda material passar bra som fast inredning, exempelvis som ett vackert klinkergolv. Det är hållbart, lätt att lägga och ger ett lyxigt intryck. Du får också chansen att installera skön golvvärme i hela rummet, klinker är det bästa golvmaterialet när du vill ha golvvärme. Sök dig ut på nätet och undersök utbudet, du kommer säkerligen att hitta flera trevliga alternativ.

Beställ hem några provplattor och se hur de fungerar med de andra nyanserna i rummet. Färgåtergivningen på datorn kan vara missvisande, söker du en speciell nyans är det bäst att köpa en provplatta. Kontra det hårda klinkergolvet med en mjuk matta eller fylliga gardiner. Kala väggar och golv framhäver bara det hårda, komplettera med mjuka tyger och möbler för att skapa ett mer inbjudande rum. Lägg en filt över stolen, ställ en korg i hörnet fylld med extra prydnadskuddar. Få in de mjuka materialen så kommer balansen naturligt.

Högt och lågt

Vi tittar inte längre än näsan når, skulle man tro. Vi fokuserar på hur möblerna ska arrangeras på golvet och vilka gardiner som passar rummet. Efter det glömmer vi lätt bort väggarna och taket. Möjligtvis hänger vi upp några tavlor, men resten då? När en ny person stiger in i rummet kommer de att absorbera allt i det, och det inkluderar taket och längst upp på väggarna. Hur ska du dekorera där? En idé är att måla taket en lite annorlunda färg för att framhäva det mer.

Har du högt till tak kan du kosta på en mörkare takfärg utan att det gör något. Kanske du kan sätta upp en fin takrosett där taklampan hänger för att få lite mer liv och dimension på taket. Titta på taklisterna, vilket skick är dem i och passar de med din inredning? Med varsam hand kan du ta ned listerna hel och köpa nya i andra profiler. Du kan rita av alla kap i hörnen och få samma passform som tidigare. Eller om passformen varit dålig, skaffa en digital vinkelmätare och hitta den exakta vinkeln som taklisten borde ha.