Bra att veta om du ska anlita hantverkare

När det kommer till hemmet är det ingen som kan göra absolut allt själv. Emellanåt kommer det bästa valet vara att överlåta projektet till en riktig expert. Och om du själv har något du skulle behöva anlita en hantverkare för att göra rätt, har vi här samlat några snabba tips.

Utforska dina alternativ

Du bör aldrig välja den första, bästa hantverkaren du får tag på. Åtminstone inte under mer information. Ta dig tiden att efterforska vilka i ditt område som kan göra jobbet och vilket rykte de har. Ett väldigt vanligt sätt är att vända sig till familj och vänner för att höra om deras erfarenheter med olika hantverkare och få rekommendationer därifrån. Även om de dock haft positiva erfarenheter med en viss hantverkare bör du ta det säkra före det osäkra och kolla upp saker som att de har F-sakttsedel, inte finns med på ”svarta listan” och se om företaget tidigare har gått i konkurs. Att dessa är varningsflaggor som bör tas på största allvar.

Läs på dig om dina rättigheter

Att veta vilka rättigheter du har när du anlitar hantverkare är mycket viktigt. Om något mot förmodan skulle gå fel är det ju viktigt att veta vad du kan kräva och hur du bäst gör det. Det kan till exempel vara aktuellt att hålla inne betalningen till hantverkaren om den inte uppfyller kravet definierat av lagen. Du kan läsa mer om detta hos Bostadsjuristerna, och de har även en mängd annan bra information vad gäller liknande situationer.